Portugal – Dag 2 – Porto

Portugal – Dag 2 – Porto

De wekker gaat rond een uur of 8 en na het douchen schuiven we in de ontbijtzaal aan een lange tafel aan. Ik had wat meer interactie met de andere hostelbewoners verwacht maar misschien is het ook gewoon nog te rustig. We genieten van een simpel maar voedzaam ontbijt.

De dag begint met een wandeling de “berg” op om de brug, en de stad, van boven te bekijken. Vanaf daar begint ons bezoekje aan Porto pas echt. Annemijn heeft een lijstje met bezienswaardigheden gemaakt wat we stap voor stap volgen.

Het treinstation Porto São Bento is een van die stops, de hal van dit station is versierd met een tegelwerk waarop de geschiedenis van Portugal te zien is. Een bijzonder gezicht op z’n zachts gezegd.

Ook staat er een boekwinkel op het lijstje waar volgens de overlevering J.K. Rowling de inspiratie voor de Harry Potter verhalen heeft opgedaan. De lokale bevolking speelt daar handig op in door 14 euro entree te vragen. Voor ons voldoende motivatie om dit hoogtepunt maar even over te slaan.

Bij Leitaria da Quinta do Paco strijken we neer voor een lokale lekkernij. Voor ons Nederlanders is het te vergelijken met een Bossche bol maar dan langwerpig en minder chocoladetopping. Ze zijn erg lekker en ik ben geneigd een tweede te bestellen. Annemijn vindt dit behoorlijk overbodig en maant mij zonder te verder te morren m’n hipster iced tea(afgekoelde thee) op te drinken waarna wij onze weg vervolgen.

Aan het begin van de middag steken we de brug over om een bezoekje te brengen aan een brouwerij. Als we langs het water wandelen worden we aangesproken door een mevrouw van een boottour. Of we mee willen met de toeristenboot over de Douro. Voor een klein bedrag mogen we mee en het ticket geeft ook toegang tot de portkelders van brouwerij Cálem. We gaan eerst nog even een pizza eten bij het restaurant op de kade en vervolgens klimmen we aan boord.

Hoewel er een klein windje staat is het aan boord van de boot goed te doen. Er is een soort radio waarop we in het Nederlands informatie krijgen over wat we zien. Met een half oor luister ik er naar en kijk vooral lekker om me heen. Onderweg komen we langs een helicopterplatform waar af en aan rondvluchten vertrekken. We zien hoe een piloot behendig zijn R44 op het platform parkeert.

Na de boottocht is het tijd voor de rondleiding in de portkelder. We starten in een klein museum waar we uitleg krijgen over de druiven en de Douro Vallei. Vervolgens worden we rondgeleid door de kelders waar honderden vaten Port liggen te rijpen. We sluiten af met een kleine proeverij waarbij we zowel witte als rode Port proeven. Bij afloop besluit Annemijn om nog een klein setje met proefflesjes te kopen als souvenir.

Als we s’avonds in de bar van het hostel neer ploffen gaat Annemijn wat tv kijken en maak ik een begin met de montage van de reisvideo. We gaan niet te laat naar bed want de volgende ochtend moeten we al om 7 uur de metro hebben naar het vliegveld.

Back To Top