Fietsvakantie 2023 – etappe 4 De Hoevens -> De Knotwilg

Fietsvakantie 2023 – etappe 4 De Hoevens -> De Knotwilg

Tijd: 8.23 kilometerstand: 249 km

Ik word rond half 7 wakker. Goed geslapen en dit keer niet wakker geworden van de kou. Voor ik opsta lig ik nog wat te soezelen en scroll wat op de telefoon. Zodra ik de tent open rits valt me op dat hij vochtig is aan de binnenkant. Dat was de andere nachten niet zo. Helaas gaat de tent dan nat ingepakt worden. Opzich geen ramp want ik klap hem over een paar uur toch weer uit, maar toch jammer.

Bivak weer ingepakt

Als ontbijt geniet ik van twee broodjes met leverworst. Je kent ze wel die kleine blikjes van Unox die naar kattenvoer ruiken en als ik heel eerlijk ben er ook wel een beetje naar smaken. Twee broodjes kattenvoer dus. De route van vandaag is een ruime 50 kilometer naar de Biesbosch, ik kan het dus rustig aan doen. Na een half uurtje inpakken heeft alles weer een plekje gekregen. Ik zet koers naar Gilze, waar ik nog gauw stop voor een fles water. Dat was ik namelijk vergeten te regelen op de camping. Best wel stom met dit warme weer. Maar gelukkig zijn er overal supermarkten met meer dan genoeg water.

Breda

Voor de ochtendbreak strijk ik neer op een bankje in het centrum van Breda. Ik facetime Annemijn en beland pardoes aan de ontbijttafel tegenover Emmelie. Die vindt het ook wel leuk om papa weer even te zien in dat kleine kastje. Helemaal enthousiast wordt ze als ik de omgeving laat zien waar ik ben. Vol verwondering kijkt ze rond en wordt blij van de kerktoren. Als ik de camera weer naar mezelf draai gebaart ze druk dat dat niet de bedoeling is en dat ze verder wil kijken. Braaf volg ik haar wensen op.

Pas op! Kans op filevorming!

Vanuit Breda zet ik koers naar Terheijden, Wagenberg, Hoog- en Laag-Zwaluwe. Ik moet mijn mening over de Brabanders in de auto enigszins bijstellen. Het verkeer in deze hoek van de provicie is een stuk vriendelijker, maar wellicht komt dat gewoon omdat het zaterdag is. Als ik aankom ik Laag-Zwaluwe rond half 12 sluit ik achter aan in de rij. De rij bestaat voornamelijk uit mensen van middelbare leeftijd die op zo’n hete dag een andere activiteit hadden moeten zoeken dan in de rij te staan. De rij brengt ons uiteindelijk hopelijk op het fietspontje. Dit veer van wereldformaat kan maar liefst 12 fietsen + berijders herbergen. Nu staan we inmiddels met zo’n 36 mensen in de rij dus dit kan wel eens lang gaan duren. De eerste pont vertrekt inderdaad met 12 rijgenoten en ik blijf achter aan de kant. Ik heb de fietscombinatie echter gunstig gepositioneerd dat het me lukt om bij pont nummer twee als 11e passagier aan boord te glippen. Ik laat tevreden het vaste land en de klagende pensionado’s achter. Die klaagden overigens niet op mij, maar meer op het systeem en de hitte.

Verkoeling zoeken in de Biesbosch

Als het veer ons weer afzet bevinden we ons op de Anna Jacominaplaat, het zuidwestelijkste puntje van de Biesbosch. Een prachtige omgeving om doorheen te fietsen. Het welkom op de plaat is niet heel warm, er rijdt een tractor die het gras maait wat vooral veel stof doet opwaaien. Je kunt niet altijd in een film leven. De route naar de camping is vrij simpel, rij 12,5 kilometer rechtdoor, sla rechts af en na 500 meter ligt de camping aan uw rechterhand. Dat moet ook zonder navigatie nog wel te doen zijn dus die gaat weer uit voor vandaag. Aangekomen op het trekkersveldje van ‘De Knotwilg’ droog ik de tent door hem in de zon te leggen (10 minuten later was het varkentje gewassen), en bouw verder het bivak voor vannacht op. Helaas is er geen geschikte schaduwplaats en staan we met alle tenten vol in de middag en avond zon. Dat wordt nog gezellig vannacht..

Werkendam-Centrum

Als ik ben uitgerust en bijgekomen besluit ik de fiets te pakken naar het naburige Werkendam. Even op de koffie bij de familie Zeldenrust zal ik maar zeggen. Werkendam heeft 1 winkelstraat waar weinig prikkelende winkels gehuisvest zijn. Over een afstand van zo’n 500 meter wel 3 bakkerijen. Kennelijk houden ze hier wel van een broodje. Mocht u ooit de behoefte voelen om dit plaatsje te bezoeken vanwege eventuele toeristische belangen, geloof mij, u kunt het net zo goed overslaan. De tocht gaat verder in de richting van de lokale Albert Heijn waar ik de boodschappen voor het avondeten doe.

Camping cuisine

Toch wel aardig tevreden met m’n home-cooked maaltje, wederom een hamburgertje, dit keer vergezeld met aardappelpuree en wat knapperige komkommer partjes. Met het minimale aan middelen toch een prima voedzaam maaltje op tafel weten te krijgen. Het trekkersveld stroomt vol met allerlei mede-vakantiegangers. Er ontstaat een soort van Lowlands kampje en dit keer zijn er ook een hoop jonge mensen. Kennelijk heb ik dit keer gewoon geluk met het kiezen van de camping. Wel gezellig dat er op deze manier wat te kletsen valt voor wie daar zin in heeft.

Bivak nummer 4

Voor het slapen gaan ga ik nog lekker even douchen, fris naar bed en dan morgen weer op huis aan. Lekker naar m’n gezinnetje toe, daar heb ik zin in!

Tijd: 21.00 kilometerstand 322 km

Back To Top