Fietsvakantie 2023 – etappe 1 Leusden -> De Haverkamp

Fietsvakantie 2023 – etappe 1 Leusden -> De Haverkamp

Tijd: 10.00 kilometerstand: 0 km

Gister druk geweest met inpakken en de laatste boodschapjes gedaan. Vandaag is het dan zover, op mijn tourfiets een Koga Traveller gematcht met mijn Topeak Journey fietsaanhanger, ga ik op pad. Ik heb erg lang uitgekeken naar deze dag. Lekker met de wind in de haren de hele dag op de fiets en aan het eind van de dag een beetje luieren op de camping. Wat wil een mens nog meer.

Onderweg naar het volgende avontuur

Als ik afscheid heb genomen van het thuisfront zet ik koers in de richting van Voorthuizen. De route van vandaag zal me achtereenvolgens leiden langs: Leusden, Achterveld, Terschuur, Voorthuizen, Apeldoorn, Voorst. ‘De Haverkamp’ is mijn bestemming, het is een kleinschalige camping waar de natuur centraal staat.

Als ik vanuit Terschuur naar het oosten ga fietsen, steekt er een stevige wind op. Ik krijg deze er gratis bij vandaag. “Lekker de wind in de haren”, ik hoor het mezelf nog zeggen zo’n tien regels geleden. En bedankt heh maestro!

Als ik de fiets door Voorthuizen stuur is de verleiding erg groot om even aan te waaien bij vriendin Brigitte. Echter stelt mij kilometerteller dat ik pas op 20 kilometer van huis ben en met een afstand van 65 kilometer voor deze etappe, vind ik het toch onverstandig vanwege het grote risico op te lang blijven plakken. Onderweg zie ik de randen van Nationaal Park de Hoge Veluwe. Wat een prachtig land wonen we toch.

Voor de lunchpauze strijk ik neer tussen de kobolden onder het viaduct ‘Aardmansberg’. Ze houden zich overigens goed verstopt vandaag. Ik kan er wel mee leven want de lunch verdient mij volle aandacht. Gisteravond heb ik spaghetti carbonara gemaakt voor het hele gezin. De pan was goed genoeg gevuld om twee porties achter te laten voor mijn lieve meiden en er ook nog een zakje voor onderweg van te vullen. Het smaakt uitstekend zo onderweg met de fiets.

De Koga Traveller + Topeak Journey combinatie

De thermometer loopt vandaag niet al te hoog op, het is zo’n 25 graden. Maar door de harde wind merk ik er niet zo gek veel van. Als ik in Apeldoorn aankom parkeer ik de fietscombinatie in het centrum om een bezoekje te brengen aan de lokale Albert Heijn en ook even langs te wippen bij de Bever. Als de aankopen veilig gesteld zijn bel ik Gerard de camping eigenaar van ‘De Haverkamp’. Hij weet me gelukkig te vertellen dat er nog prima plaats is om langs te komen vandaag. Voor het eerst vandaag zet ik de navigatie aan en laat me door de wijken van Apeldoorn en de weilanden richting Voorst leiden.

Het is iets na tweeën als ik, door mezelf stevig toegesproken door te fietsen en de wind te negeren, aankom op de camping. Bij de receptie tref ik Gerard en ik check bij hem in. Ik mag een plekje kiezen ofwel op het tentenveld, ofwel onder een rijtje bomen. Onder de bomen klinkt me prima in de oren dus ik begin te bouwen. Bij het opzetten van de tent ontdek ik wat nieuwe gebreken aan de tent en besluit dat deze zijn langste tijd wel gehad heeft. Er moest maar een een nieuwe worden uitgezocht, maar deze vakantie houdt hij het hopelijk nog vol.

Bivak nummer 1

Even verderop hoor ik een man tegen zijn vrouw zeggen “die is snel klaar met opzetten zeg”. Aannemende dat hij op mij doelde, ik weet het beste meneer, het is zeker niet mijn eerste rodeo.

Het oude centrum van Zutphen

Rond half 5 stap ik wederom op de fiets. Voorst ligt vlakbij hanzestad Zutphen en dat schijnt heel leuk te zijn. Rede te meer om dat maar eens te verkennen. Er moet tenslotte toch ook gegeten worden niet waar? Bij aankomst haal ik nog een busje aanstekervloeistof voor mijn nieuwste kampeergadget en ik plof vervolgens neer op het terras van ‘Grand Cafe Pierrot’. Lekker de beentjes strekken en even genieten van dat heerlijke vakantiegevoel.

De gekozen versnaperingen voor het avondmaal

Terwijl ik rustig zit te typen aan m’n blog komt de ober naar me toe. Sorry meneer, ze waren uw bonnetje kwijt geraakt in de keuken. Ze zijn nu met spoed uw eten aan het klaarmaken. Erg vind ik het niet, het is prachtig weer en doordat ik aan het typen was had ik het niet eens in de gaten. Al gauw komt er een heerlijke varkenshaas saté mijn kant op, uiteraard aangevuld met een lekker bakje frietjes. Ik krijg nog een drankje cadeau vanwege het lange wachten.

Wonen aan het water in Zutphen

Na het eten maak ik een korte wandeling door het centrum van Zutphen. Het is enigszins onwennig dat ik zo m’n handen vrij heb nu ik alleen op stap ben. Ik maak er maar lekker gebruik van door m’n camera er bij te pakken en onder het genot van een muziekje wat te dwalen. Ook onderweg terug naar de camping maak ik nog maar eens dankbaar gebruik van deze vrijheid. De Koga was nog niet op de foto gezet sinds de aanschaf in Januari en zo in het avondlicht tussen de weilanden lijkt me een uitstekende plek om hier verandering in aan te brengen. Voor het avondprogramma staat de wedstrijd van het Nederlands mannen elftal op de planning. Ze komen uit in de Nations League tegen Kroatië. Na de eerste helft hou ik het voor gezien en duik ik lekker m’n bedje in. Morgen weer een dag!

Tijd: 21.00 kilometerstand: 80 km

Back To Top